Planul de acțiune

Planul de acțiune este nucleul activității Eco-Schools și ar trebui să fie dezvoltat utilizând rezultatele analizei de mediu.

Această informație este utilizată pentru a identifica domeniile prioritare și pentru a crea un plan de acțiune, stabilind obiective și termene realizabile și realiste pentru îmbunătățirea performanței de mediu asupra problemelor specifice, prin stabilirea unui număr de obiective de mediu convenite, cu termene și responsabilități clar stabilite pentru fiecare etapă. Atunci când este posibil, ar trebui să fie legată și de planul de învățământ, să prezinte eventualele implicații în materie de costuri și să precizeze modalitățile de monitorizare și de evaluare.
Ca și în cazul fiecărui aspect al procesului Eco-Schools, elevii ar trebui implicați cât mai mult posibil în elaborarea planului de acțiune. Asigurați-vă că obiectivele propuse sunt realiste și realizabile. Nu fiți prea ambițioși, deoarece îndeplinirea obiectivelor poate fi demotivantă pentru elevi. În cazul în care evaluarea de mediu a arătat că școala trebuie să stabilească numeroase obiective, nu trebuie să le abordați imediat - prioritizați-le prin împărțirea lor în ceea ce se poate realiza pe termen scurt, mediu și mai lung.

Iată câteva etape pe care ar trebui să le urmați pentru a elabora un plan de acțiune de succes:

  1. Strângeți rezultatele analizei de mediu. Alegeți subiectele pe care doriți să le abordați, de ex. gunoiul din terenul unității. Decideți ce fel de acțiune puteți lua pentru a îmbunătăți aceste probleme.
  2. Decideți ce demersuri veți realiza pentru atingerea obiectivelor propuse. Asigurați-vă că este ceva pe care îl puteți monitoriza, de ex. dacă se abordează energia, demersul ar putea fi o reducere a facturilor la energie ale școlii.
  3. Negociați termenele pentru fiecare acțiune. Acțiunea țintă trebuie să fie realizată pe termen scurt, mediu sau mai lung?
  4. Decideți cine este responsabil pentru fiecare acțiune. Ori de câte ori este posibil, aceasta ar trebui să implice elevii.
  5. Includeți o secțiune pentru monitorizarea eventualelor costuri financiare pe care le puteți suporta cu activitățile propuse.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Echipa EcoȘcoală de la CNPR Beclean a participat, alături de alte școli din județ, la plantarea primei păduri Erasmus din România, eveniment coordonat de ISJ-BN